HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Út a vadonba

2008.04.23. 09:24 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

www.est.hu/film/14915/ut_a_vadonba/ro11

Tipp: Jobb, hogy ha nem olvasol igazán utána, hogy miről szól a film (ahogy én tettem), mert a filmkritikák lelövik a sztorit! És nem azért, mert a kritikusok álnok poéngyilkosok, hanem azért, mert az USA-ban már eleve jóval ismertebb Christopher McCandless élete, mint nálunk, pl. az az elhagyott busz, amiben élt, azóta zarándokhely lett:
www.google.com/search

További tipp: érdemes egyedül nézni a filmet (és most már olyannyira rég volt a premier, hogy kis szerencsével a moziban is tökegyedül leszel!)

További tipp: felületes szemlélő könnyen fennakadhat azon, hogy mennyire didaktikus a film. Ez azért van, mert a rendező Sean Penn  tagadhatatlanul lelki rokona a főhősnek, és ezért elfogult is iránta, de ennek ellenére a film felfogható úgy is, mint egy dokumentalista aprólékosságával készült látlelet egy extrém remetéről.

További tipp: nomádtúrázó, falmászó, ejtőernyőző, raftingozó, kilboattal komp alá evező olvasóinknak különösen ajánlott!

További tipp:www.youtube.com/watch

További tipp: A filmélmény fokozásának érdekében készülj a a filmbe csempészett szépirodalmi idézetekből:
movies.digihitch.com/intothewild/chris-mccandless/quotes

További tipp: pisilj a filmnézés előtt.

Utána:

Nagyon sok minden volt igazi ebben a filmben: Emil Hirsch igazándiból lefogyott 40 fontot a szerepért, és nem használt kaszkadőrt. Teljes egészében eredeti helyszíneken volt filmezve, sokszor is kellett emiatt Alaszkába utazniuk. Sok olyan szereplő volt, aki saját magát játszotta a filmben:

A Salvation Mountan-i építész:
en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Knight

A Slab City-i énekes:
www.imdb.com/name/nm2945847/

Az utolsó ember, aki élve látta Chris McCandless-t (ez a film első jelenete):
www.imdb.com/name/nm2946106/

És ő is:
www.imdb.com/name/nm1212069/

Azért van az, hogy ennyi minden igazi a filmben, mert ez Alex Supertramp világa: őt is az a vágy vezérelte végig, hogy valami igazit éljen át. Meg az, hogy szabad legyen, de ez szerintem nem sikerült neki.

Ha a példáját akarod követni, azért körültekintőbben vásárolj be nála:
www.mountex.hu/

2 komment

Címkék: trivia regényből átélhető methodacting

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr99438127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kele 2008.04.25. 08:48:23

Nagyon jó lett a blog, hangulatos a kép, ahogy a sárga szín átfolyik a székekből az oldal hátterébe. Jó látni a kedves embereket veled együtt. Egyetlen kritikai megjegyzés: a betű lehetne vagy sötétebb vagy vastagabb. Nekem egy kicsit nehezen olvasható. De sebaj a szépség kárpótol érte.
M

Bazsa_a_filmkritikus 2008.04.25. 09:51:50

Medzi csinálta a webdesign-t, Kata a fotót!
süti beállítások módosítása