HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Zuhanás

2008.10.21. 23:07 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

"Symphony No. 7 in A major, Op. 92, II. Allegretto" (Ludwig van Beethoeven) + movie magic = www.youtube.com/watch

Utána:

Teljesen hihetetlen: The director claims that there are no special effects in the film despite its surreal looks. Everything was shot on real locations. Tehát a pillangó alakú sziget igazi? A burjánzó mező a sivatag közepén igazi? A kék város igazi? Az Escher-képek törött dimenzióit idéző erődök igaziak?? Surely it is one of the wildest indulgences a director has ever granted himself. Annyira látványos, hogy a Mancs kritikusa paradicsommadárnak titulálta, meg formatervezett valótlanságnak és képzavarnak. Valahogy ez engem nem zavart, meg az sem, hogy "a valóság eseményei pedig könnyben úszó, de banális tanulságokra futnak ki", nálam az mentette meg, hogy még rátettek egy lapátnyi iróniával is a hollywood-ias fordulatokra. Talán annyi az egész, hogy van affinitásom az eszképizmus iránt: en.wikipedia.org/wiki/Escapism. Bár nem tudnám megmondani, hogy a mesélő felnőttel vagy a mesét hallgató kisgyerekkel azonosultam-e. Mindenesetre nem a mesebeli szereplők miatt aggódtam, amikor egyszercsak rosszra fordult a történet, hanem az háborított fel, hogy egy kilencéves kislánynak nem lenne szabad ilyet mesélni:-)

A film készítésének körülményei is mesések: a főszerepet játszó kislány nem is tudott angolul, hanem fonetikusan tanulta meg a szövegét (szerintem némelyik bakiját benne is hagyták a filmben, pl ennek klipnek a legvégén:www.youtube.com/watch), és egy félrefordítás miatt tényleg azt hitte, hogy a Roy-t játszó színész van ágyhoz kötve, és meg is hagyták ebben a tévhitében... Tarsem, for two decades a leading director of music videos and TV commercials, spent millions of his own money to finance "The Fall".

Tényleg sok zuhanás van a filmben: több szereplő leesik a lóról, Alexandria elveszti az egyensúlyát morfiumlopás közben, az indus felesége és maga is magasból lehullás által vész el, a film utolsó kocáin is egy zuhanást látunk. The Fall is [...] a free-fall from reality into uncharted realms.

Azt hiszem Tarsem Singh a legmegfelelőbb személy arra, hogy a görög mitológiából filmet csináljon: www.imdb.com/title/tt1253864/

2 komment

Címkék: giccs álomszerű akcentus megkomponált

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr7725605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazsa_a_filmkritikus 2008.10.22. 00:02:31

Vicces: a bejegyzésben többször idéztem Roger Ebert-től (nem olvastam el a filmről írt kritikáját, csak a Rotten Tomatoes-ra tett idézeteket).

Viszont azt csak most vettem észre, hogy ugyanazz a retorikai fogással éltünk...szóval ez nem plágium, hanem egybeesés:

the film actually claims to have absolutely no computer-generated imagery. None? What about the Labyrinth of Despair, with no exit? The intersecting walls of zig-zagging staircases? The man who emerges from the burning tree?

laico 2008.10.22. 01:08:05

plágium lesz az, plágium
süti beállítások módosítása