HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Erőszakik

2008.09.16. 22:46 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

Az est.hu krimivígjátéknak hívja, de a kritikusok elég sokat nyűglődnek a műfaji besorolással: "Kis költségvetésből dolgozott, a film leginkább egy abszurd kamaradarabra hasonlít", "lelassult, bizarr bérgyilkosos film", "David Lynch meets Guy Richie", "...miért ültek be egy független művészfilmre", "ízléses turisztikai film", " Ibusz + szuper naturális vériszam + kanyhalló dumák, és készen van a filmecske!". De nem is az a lényeg, hogy a film mekkora stílusbravúr:

Howard Hawks (1896-1977) , one of the great American directors of pure movies [...] once defined a good movie as "three great scenes and no bad scenes." Ezek szerint az In Bruges majdnem jó film, ugyanis két igazán jó jelenet volt benne, viszont a többi sem volt rossz.

És még valamit a műfaji besorolásról: szerintem a kritikusok nem hangsúlyozták eléggé, hogy ez egy kifejezetten sötét és nyomasztó film, hatalmas morális tőkesúllyal. A három főszereplő gengsztert a döntéseiben nem csak a szimpla betyárbecsület, hanem igazi görög tragédiába illő erkölcsiség mozgatja: sokkal inkább illik rájuk a "sötét lovag" jelző, mint Bruce Wayne-re.

A filmben egyébként 126-szor mondják azt, hogy fuck.

Utána:

SPOILER: When Harry shoots Ray, his gun is loaded with the "dum-dum" bullets given to him by Yuri. These are special hollow-point bullets that are specifically designed not to over-penetrate human targets. It is highly unlikely that they would have gone through Ray and hit Jimmy.

Az egyik jó jelenet: Ken és Harry telefonon beszélgetnek, és először Ken eljátssza, hogy Ray-t elküldi a kocsmába, majd bebeszéli Harrynek, hogy Ray álomszerűnek találta Bruges-t, majd Harry megbízza Kent Ray meggyilkolásával.

A másik jó jelenet: a meghiúsult gyilkosság/öngyilkosság a parkban, Ken mindkét pisztolyt magához veszi.

Emlékeztek a Pasolini-féle "Canterbury mesék"-re? Ott is megelevenedtek Hieronymus Bosch festményei.

Nagyon összetett szimbólum a filmben Bruges maga, egyszerre álom és rémálom: Harry számára egy gyerekkori mesebeli emlék, és ezért küldi Ray-t oda, hogy lásson valami szépet, mielőtt meghal (és mondja is, hogy ő maga is látni akarja Bruges-t mielőtt meghal). Ray viszont végig rémesen érzi magát Bruges-ben (vagy egyszerűen csak a bőrében), ez az ő pokla, vagy inkább purgatóriuma, ide küldték szenvedni a bűnei miatt: "Prison...death...didn't matter. Because at least in prison and at least in death, you know, I wouldn't be in fuckin' Bruges. But then, like a flash, it came to me. And I realized, fuck man, maybe that's what hell is: the entire rest of eternity spent in fuckin' Bruges. And I really really hoped I wouldn't die. I really really hoped I wouldn't die."

Vicces, hogy ezt pont az mondja, aki eredetileg öngyilkos akart lenni. “Suicidal? Everybody’s suicidal, but we don’t keep going on about it” válaszolja Harry Kennek, amikor azzal próbálja Ray-t védeni, hogy kár megölni, előbb-utóbb úgyis magát öli meg.

És lőn, Ken és Harry is magukat ölik meg a film végén.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi fekete álomszerű elkúrtfilmcím.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr100666999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása