HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Szerzők

2008.09.04. 00:36 Bazsa_a_filmkritikus

Foran:

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

Roger Ebert (ő az én Sten Egil Dahl-om) írja, hogy

If there was ever a movie that seems written and directed by its characters, that movie is Joachim Trier's "Reprise." Here is an ambitious and romantic portrait of two young would-be writers that seems made by ambitious and romantic would-be filmmakers. In the movie, the young heroes idolize Norway's greatest living writer (Sten Egil Dahl, www.imdb.com/title/tt0827517/trivia), who tells one of them his novel is good and shows promise, except for the ending, where he shouldn't have been so poetic. The movie itself is good and shows promise, except for the ending, when Trier shouldn't have been so poetic. Not only does "Reprise" generate itself, it contains its own review.

Ezt még megtoldanám azzal is, hogy Erik regényéről azt írja az egyik kritikusa, hogy "forma tartalom nélkül", a filmről pedig ezt írja az egyik kritikusa: Trier is having more fun in the editing room than his story requires and he'd be well advised to spend more time in the deeper development and dramatic elements of his characters.

De azért én miféle magaslatról fikázzam le a film kicsit depresszív, kicsit sznob, kicsit cinikus huszonéves szereplőit (és feltehetőleg hasonló készítőjét), akik azt sem tudják, hogy szeretnek-e vagy sem, és írnak, és elismerésre vágynak, leginkább a szűk baráti körük szemében??

 

Etter:

"Reprise", a film eredeti címe visszatérést, újrakezdést, ismétlést jelent, zenében pedig visszatérő motívumot: The Beatles had both "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" and "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)" on their 1967 album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Reprises are common in musical theatre, where earlier songs are often repeated, usually with slightly changed lyrics to reflect the development of the story. Pélául az "Egyszer" című film Oscar-díjas betétdalát, a "Falling slowly"-t is kétszer halljuk a filmben, másodszorra csak zongorán.

Tényleg sok minden tér vissza a "Szerzők"-ben: a barátok vízbe rántják egymást a mólóról, levelesládába regényt dobnak, a Joy Division-pólós kocogót is kétszer látjuk.

Igazán szellemes visszatérő motívum az a mozdulat, ahogy a szereplők idézőjeleket formálnak az ujjaikkal: először talán az egyik entellektüel-punk csinálja, amikor az élet értelméről magyaráz, Erik eltanulja tőle, és a talk-show-ban beszélve is mutatja, de akkor már gúnyosan reagálnak rá a tévét néző barátai, és utána, amikor látjuk az ablakon keresztül, ahogy a kispolgáriasodott haver a gyertyafényes vacsoránál ezt mutatja, akkor már tudjuk, hogy ez az " "-dolog ultragáz.

Pont a visszatérő motívumok jók arra, hogy az elmúlást érzékeltessék: a "Megujjazott a miniszterelnök"-öt nosztalgiából egy esküvőn újrajátszani elég ciki... És főleg Párizs: képtelenség ugyanazt a fényképet még egyszer újracsinálni.  Visszatérnek egy év után "á la recherche", egy franciakertre néző kőkorlátnál állva, melyik filmklasszikus előtti főhajtás is ez a jelenet?? Én rájöttem ám!! Mondjuk a számba is lett rágva, hiszen Erik és Phillip ezt a filmet nézik videón. Segítség:a néggyel ezelőtti bejegyzés is erről szólt:-)

De a film főfő visszatérő motívuma az, hogy "10, 9, 8,...", engem eléggé idegesített, és különben is: visszaszámlálást vonatsínekkel már láttunk az "Európa" elején, olyat meg, aminek a végén a lány szakít a fiúval, a "9 és fél hét" végén...

 

2 komment

Címkék: unalmas álomszerű

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr9647459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máti 2008.09.05. 16:03:09

Eztet nézd meg, Bazsa: www.imdb.com/title/tt0494831/
(Shutkai bajnokok)
Bocs, hogy ezt csak úgy ide bele, teljesen irreleváns helyre, de más helyet nem találtam.

Bazsa_a_filmkritikus 2008.09.05. 18:34:36

Ez a szám megy a bulijelenet alatt az iPod-ról (meg a filmelőzetesben is):

www.youtube.com/watch?v=EU1CDSP7FRk
süti beállítások módosítása