HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

A nyomozó

2008.10.08. 23:40 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

A film címe nem igazán jó, mert csak film közben jövünk rá, hogy ki is a nyomozó, és hogy ez miért is poén... hűha, nehéz bármit is írni a történetről anélkül, hogy megálljam spoilerezés nélkül, úgyhogy inkább a műfajról írok: amikor elkezdődott ez a bizonyos nyomozás, akkor jöttem rá, hogy milyen régen láttam utoljára olyan igazi "whodunit" en.wikipedia.org/wiki/Whodunit -krimit, soksok gyanús szereplővel, akik együtt vesznek részt az áldozat temetésén, félrevezető mellékszálakkal, meg ahogy megkapjuk azt is, amikor a főgonosz töltött fegyverrel a kezében még elmeséli, hogy mit miért is tett, nehogy hülyén haljon meg szegény áldozat.

De a műfajba még sok minden belefér: nagyon sokan hasonlítják a "Sírhant művek"-hez, és valóban:

"Each episode begins with a death", "The show also has a strong dosage of dark humor and surrealism running throughout.", "A recurring plot device consists of a character having an imaginary conversation with the person who died [...]", szóval egy kicsit aggasztott, hogy valamilyen filmbeli utalást akkor majd nem fogok érteni, mert nem láttam még egy "Six feet under" epizódot sem, de szerencsére ezzel nem vagyok egyedül:index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/gigor1002/

Utána:

Azért poén, hogy "A nyomozó" a film címe, mert itt a nyomozó az egyben maga gyilkos (bár ez azért elég gyakran elő szokott fordulni, pl. "A bűn mélysége"-ben, meg az "Angyalszív"-ben vagy épp Donald Kaufman "The 3" című forgatókönyvében: www.imdb.com/name/nm0442134/bio).

Szerettem a film szürreális jeleneteit, amikben többnyire írott szövegek elevenedtek meg: a svéd alapítvány brosúrája, elutasító, majd elfogadó válasza, Szirmai levele a túlvilágról, az apa végrendelete. És egyszerre voltak vizuálisan meglepőek úgy, hogy a történetben is meglepő fordulatokat hoztak, szóval egyáltalán nem voltak öncélúak.

Nem szerettem, hogy a krimi a szempontjából semmi funkciója nem volt a szerelmi szálnak, meg a boncasztalra jutó mellékszereplőknek, meg egyáltalán annak, hogy a főszereplő kórboncnok. Bár a film frenetikus befejezőjelenetében szépen összeér a kórboncnok és a szerelmi szál:-)

1 komment

Címkék: krimi álomszerű megkomponált kikacsint minimál szerelem

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr15704338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazsa_a_filmkritikus 2008.10.09. 00:14:12

Mondd, miért kellett az "Előtte"-részbe mégiscsak spoilert írni, miért?

Ez az olvasóknak a blogbejegyzés-felépítésébe vetett hitének arculcsapása!
süti beállítások módosítása