HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Egyszer

2008.06.24. 21:52 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

 Én ezt a filmet látni akartam, és kedves-lelkes keserédes dícséretet írni róla. Ehhez képest annyira de annyira visszafogott volt a film, hogy végül nem is sikerült igazán mély nyomot hagynia bennem. Én ezt nem értem, nekem úgy látszik az kell, hogy a film végén a főszereplő vízen járjon, vagy agyonverjen egy papot egy kuglibábúval, esetleg két tinédzserfiút szopjon le egyszerre ahhoz, hogy megmozduljon bennem valami... és az, hogy az ablak előtt zongorázik, nem elég. Pedig fű-fa a "Before sunrise/sunset"  filmekhez hasonlítja, főleg a befejezését:

filmbuzi.hu/archives/2008/06/17/egyszer-once/

filmhirek.wordpress.com/2007/12/12/filmmania-once/

www.port.hu/pls/w/GENERAL.article

és például abban is hasonlítanak, hogy mindkettőt 33 kritikusból 33 kritikus szerette:

www.rottentomatoes.com/m/once/

www.rottentomatoes.com/m/before_sunrise/

De akkor miért nem tetszett igazán? Egyszerűen untam a sok éneklést? Mást vártam? Ez most egy spoiler lesz, de azoknak, akik azt hiszik, hogy ez egy randifilm, tudniuk kell, hogy az imdb-n a "plot keywords" listán (www.imdb.com/title/tt0907657/keywords) ott szerepel, hogy "unrequited love": en.wikipedia.org/wiki/Unrequited_love

Bob Dylan was such a big fan of the film that he arranged to have the two leads, Glen Hansard and Markéta Irglová, open for him on part of his world tour. Hansard and Irglová also covered Dylan's song "You Ain't Goin' Nowhere" for the I'm Not There. (2007).

Katt:filmhirek.files.wordpress.com/2007/12/onceposter.jpg

Katt:hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9p:The_Freewheelin%27_Bob_Dylan.jpg

 

Utána:

Romantikus filmtől szokatlan, hogy egy olyan férfi-nő kapcsolatot látunk, ami a közös éneklésben teljesedik ki, de valahogy ez is nagyon szépen belepasszol a film minimalista tartalmi-formai egységességébe.

Jók azok a jelenetek, amikben zenészeket látunk dalszerzés közben: pl. a Rocksuli-ban, aztán az Amadeus-ban Mozart a Requiem-et írja, a Ray-ben is van egy színpadon improvizálós jelenet, a Hétköznapi mennyország befejezőjelenete, kommenteljetek, írjatok még!

The title refers to the many very talented artists that John Carney knew who put off their career by saying "once" they get this and that sorted out, but never succeed because they've put it off too long. This describes the lead character, The Guy.

A film főszereplőjénak van egy bandája, amiben a a film rendezője is  basszusgitározott:

en.wikipedia.org/wiki/The_Frames

A filmben látunk egy házivideót a főszereplő exbarátnőjéről, akit a filmrendező igazi barátnője alakít (és akivel tényleg élt London-Dublin távkapcsolatban). A főszereplő mamája is énekel a filmen.

Amit a buszon énekel "Broken Hearted Hoover Fixer Sucker Guy" azt tényleg improvizálta!

Szólj hozzá!

Címkék: unalmas trivia átélhető akcentus dícsérni akartam minimál szerelem

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr78537861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása