HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Charlie bit my finger - again!

2008.07.04. 11:11 Bazsa_a_filmkritikus

Nem találtam sehol sem igazán alapos és kimerítő elemzést a "Charlie bit me jelenség"-ről, kábé annyit írnak, hogy hűha, már 37 millióan látták.

Mitől lett ilyen elsöprően sikeres? Az igazi sikersztori nyilván akkor kezdődött, amikor a "Comedy" cimkéjű videók közt a  "Most viewed of all time" lista negyedik helyére került, én is így találtam meg. De eleinte magától kell terjednie ennek a láncreakciónak, szuperkritikus elágazó folyamatnak, erdőtűznek, azaz minden nézőnek átlagosan egynél több barátjának kell ajánlania, és a társadalom minél szélesebb rétegeibe kell beszivárognia ennek a perkolációs óriáskomponensnek.

60 másodpercnél rövidebb, ez nagyon sokat javít a nézettségen. A "dramatic chipmunk" is ettől lett sztár.

Nagyon egyszerű és közérthető dologról szól, az angolságát bárki képes megérteni. Ennél már csak akkor tud szélesebb közönség számára érthető lenni egy videó, ha egyáltalán nem dumálnak benne, mint a "The evolution of dance"-ben.

Aranyos kisgyerek van benne, ez teljesen elemi reakciókat vált ki a bennünk élő csajból, a "Hahaha"  című videó is ezzel nyert:en.wikipedia.org/wiki/Cute: "Infantile personality traits, such as playfulness, fragility, helplessness, curiosity, innocence". Stimmel:-)

De a bennünk élő csávó is örül, mert van benne szívatás, sírás, egy kis gonoszság, hogy ellenpontozza az aranyosságot.

És még nem ért ezzel véget a lélektani hagymahámozás: a videó elgondolkodtat minket a humor és a komolyság közti elmosódott határról, meg arról, hogy Charlie vajon mennyit fog fel abból, hogy fájdalmat okoz de közben viccet is csinál. Valószínűtlen koraérettséget kölcsönöz a brit akcentus is.

A videócskának tökéletesen adagolt dramaturgiát kölcsönzött a szerencse: van felvezetés, konfliktus, csúcspont, amit néhány másodperces suspense és happy end követ.

És ráadásul a levonható tanulság is igen széles skálán mozog, így bárki megtalálhatja a magáét az "úgy kell Harrynek, magának kereste a bajt"-tól a "a testvéri szeretet és megbocsátás győzedelmeskedett"-ig.

Van abban valami költői, hogy Harry, akinek a mondatformálás még szemmel láthatóan nehezére esik, olyanokat mond, hogy "And it still hurts".

De hogy a bejegyzés elején ígért kimerítő elemzést még további forrásmunkával gazdagítsam, lefordítottam néhányat az 50 ezer komment közül:

aranyos cápa-fiú; az ő hibája volt, most megtanulta a leckét; legközelebb a fejét harapd le!; látszik, hogy szeretik egymást; milyen hamar elszomorodott és megvigasztalódott újra; Charlie egy szörny; szadista; 37 millió néző? wtf; LOL; OMG; máshogy végződött volna; ha én és a bátyám lennénk rajta; ahogy nevet, még a mamám is nevetett rajta, pedig ő semmin sem nevet; a legegyszerűbb videókat nézik meg legtöbben; kis angol angyalkák; Charlie egy tündibündi kics bajkeverő; minden nap megnézem, hogy jó napom legyen; azt mondanám hogy vicces, ha nem minden csaj ezt idézgetné az iskolámban; bárcsak az én ujjamat is megharapná; olyan édes; "Ouch! Char-Lay!"; vasállkapocs; általában jobban szeretem a kiscicás videókat, de ez olyan aranyos; Charlie a sátán; Julia Roberts is tökre ugyanígy mondja, hogy "Charlie" a "Charlie Wilson háborúja" trailerében; Charlie olyan, mint egy kisméretű "Dr. Evil"; tegnap találtam és már vagy hatvanszor megnéztem; a 23adik másodpercnél olyan édes pofát vág; vegytiszta komédia; "az élet szép"; oooooolyan gonosz; mindkettejüket meg akarom ölelgetni;  mennyivel jobb, mint a százezerdolláros videoklipek

És a jelenség egyre csak gyűrűzik tovább, készítettek feldolgozásvidót japán és mexikói és fekete és kövér csajok, részeg koleszos fiúk, van már pornográf "nefogazz"-remake, techno-remix...

Pretty much everybody knew about the video, but one of my dinner companions -- I'd give credit if I could remember who -- didn't, and upon having it explained to him declared, right there, the end of civilization. Well, duh. I think we'd all be grateful if civilization could end on the gentle and funny Charlie bit me rather than, oh, almost anything else.

4 komment

Címkék: harapás happyend akcentus methodacting nincs zene ami csak megtörténhet

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr35552723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása