HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Delta

2008.09.10. 21:31 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

www.port.hu/pls/fi/films.film_page


Végigunatkoztam a Deltát, mert alig van benne párbeszéd, alig van benne szerelem, alig van benne színészkedés, a történet két mondatban elmesélhető és előre sejthető, nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, és ami kevés szimbolika meg van benne (főleg bibliai utalások), az meg csak arra emlékeztetett, hogy milyen "üres" úgyamúgy a film. Persze, tudom, ez az üresség a lényeg (a helyszínt a rendező egy sivataghoz hasonlította), meg a balladai homály, meg a végletekig leegyszerűsített archetípusok.

Esetleg, ha szereted, ha sok vízfelület látszik egy filmben, amiben még Tóth Orsi is szerepel, és Lajkó Félix szerezte a zenéjét, azért mégiscsak nézd meg. És a filmszemle fődíját is megnyerte azért.

Utána viszont volt egy állati jó beszélgetés Mundruczó Kornéllal (a Bálint filmklubban láttuk a filmet). Teljesen fura, hogy mindenféle elszálltság nélkül és teljesen józan módon beszél a filmkészítési módszereiről.

A beszélgetés olyan jó volt, hogy utólag még a filmélményt is feljavította, leginkább azáltal, hogy megértettem, hogy miért nem jó a film. Pl. mert újraírták és újraforgatták (az eredeti főszereplő, Bertók Lajos halála miatt), mert Lajkó Félix amatőrszínész, és így csak olyan dolgokat csinált a filmben, amit és ahogy tényleg megcsinálna (pl. kesztyűben kalapál, mentőmellényben csónakázik és nem hajlandó megcsókolni az Orsit), és azért is, mert a filmből egy csomó dolgot kivágtak, ami színt vihetett volna bele:  egy szimbolikus pelikánt, a pisilős-budiépítős jeleneteket, meztelenséget, nagybeszélgetéseket... majd a DVD-n rajta lesz extraként, a félig leforgatott, úgyszintén Delta munkacímű sci-fi-vel együtt:

"Egy folyódeltában játszódik (román helyszínen), ahol a biztonságos "kontinenstől" elzárt karantént alakítottak ki. Egy ilyen deltában nincsen úthálózat, az elárasztott területeken az infrastruktúra teljesen hiányzik. A delta világában egy rejtélyes, halálos kór terjedt el. Ez a vírus az agyat fertőzi meg, és áldozatának leggyengébb pontját támadja meg, így a legkülönbözőbb szimptómákat produkálják a betegek, és laikus szemmel beteg az egészségestől nem különböztethető meg."



 

Szólj hozzá!

Címkék: unalmas persze elidegenítő methodacting minimál szerelem

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr58657850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása