HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Veri az ördög a feleségét

2008.08.27. 23:47 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

www.odeon.hu/kat.phtml

1977, augusztus 20: "A Badacsonyban vagyunk, csodálatosan szép vidéken, s a Kajtár család - kétlaki vasutas família, félig paraszt félig állami emberek, izgatott ünnepi hangulatban készülődnek. Vendégeket várnak. A nagypapa részt vett a cattarói matrótlázadásban, de arra is büszkén emlékszik, hogy ő vezette 1938-ban az eucharisztikus kongresszus idején a Szent Jobbot szállító Aranyvonatot.
Budapestről érkezik Jolán főnökével, Vetró elvtárssal és a annak családjával. Egyetlen nap pereg le előttünk, amelynek során megismerkedünk a Kajtár családdal és Vetróékkal, akiket szeretetteljes iróniával ábrázol az alkotó."

"A 70-es évek hangulatát jól jellemzi [...], hogy a pártvezetés nagyrangúnak titulált vezetőit a néphit, és a gyakorlat szerint zsírtól csöpögő ebédekkel befolyásolhatónak hitte a kisember [...]. Az eseménysor középpontjában az én megoldó képletem szerint az ebéd található, hiszen ha a magyar filmművészet nagy zabálásairól elmélkedem, rögtön Latinovits után ennek a filmnek a főzési és étkezési jelenetei jutnak az eszembe."

 

"Kulcsszavak: képmutatás, lakoma, szocializmus, ünnep, vendég"

"Az ünnepet sokan és sokszor próbálják átértékelni. [...] Rákosi [...] a gondosan augusztus 20-adikára idõzített szocialista alkotmány elfogadasát ünnepelte [...]"

"A Veri az ördög a feleségét ráadásul olyat is nyújt, amivel cseh film biztosan nem próbálkozna: szinte teljes panoptikumot válogat össze a magyar társadalomból, vezető kádertől falusi plébánosig."

Utána:

Érdemes a filmet augusztus 20-adikán, nagy társasággal, beborozva, tűzijáték-szünet beiktatásával nézni. Ugyanis most újranéztem, és egyedül sokkal kevésbé röhög jóízűt az ember az olyan poénokon, hogy "Szaga a szarnak van, doktor úr, a bornak illata van!", "És lejárnak fürdeni a Balatonra? -Á, nincs nekünk arra időnk! Most meg, hogy itt a fürdőszoba...", "Baj lesz ebből Dodó, a végén még berúgsz!", meg azon, ahogy a Kajtár család malac módjára eszi a rántotthúst. OK, OK, a városi sznobok is megkapják a magukét: "És a Vetró elvtárs felesége is kedves asszony, jó barátok vagyunk.-Hol dolgozik?-Sehol...-De jó neki...", "Ilyen vegetatív idegrendszeri zavarok. Ettől az ulcusa folyton kiújul. Na és a hipertónia...Annyira stressz alatt van állandóan, hogy ez nem is csoda...", "Kobayashi Ken-Ichiro !", meg ahogy elszörnyedve szemléli a doktor úr, ahogy malacmódra esznek. 

Na, látjátok, direkt azért néztem újra, hogy sok jó Bereményi-féle catchphrase-t írhassak ebbe a bejegyzésbe.  A végére még hármat, ami egyenként legalább háromszor elhangzik a filmben:"Gürcölök, mint egy állat", "A Pityunak aranykeze van", "Az a jó levegő"

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szatíra átélhető kismester megállazidő

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr29636945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása