HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Gimiboszi

2008.04.20. 11:39 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

www.imdb.com/title/tt0126886/

A magyar filmcím teljesen félrevezető! Ez nem egy tinikomédia, hanem egy politikai szatíra, sőt inkább egy kíméletlenül szúrós tanmese az emberi önzőségről és kisszerűségről.

Tracy Flick is running unopposed for this year's high school student election. But school civics teacher Jim McAllister has a different plan. Partly to establish a more democratic election, and partly to satisfy some deep personal anger toward Tracy, Jim talks popular varsity football player Paul Metzler to run for president as well. Chaos ensues.

Kit is juttat eszünkbe mostanában Tracy Flick?
www.youtube.com/watch

Köztudott tény, hogy ez a kedvenc filmem, és azt hiszem, mostanra már egyúttal az is, amit legtöbbször láttam a 21. században (a kilencvenes években a Közönséges bűnözők vezetett, a nyolcvanasokban a Macskafogó). 18 kritikusból 17-nek tetszett is, és ide is másolok egy bekezdést attól az egytől, akinek nem, mert tényleg jól megfogalmazza azt, amiért esetleg nem fog tetszeni a film:

"With its sad yet almost uniformly unsympathetic characters, the film never finds a confident tone: it's pitched as a satire, but seems to have no real targets."

Természetesen nem értek egyet, és majd az "Utána" részben le is írom, miért.

Utána:

Szóval azért nem értek egyet, mert igenis van egy szimpatikus karakter: Paul Metzler. A film hihetetlenül ügyesen játszik az előítéleteinkkel, mert eleinte csupa olyan dolgot tudunk meg róla, ami negatív színben állítja be: ő egy ilyen "jock",fizikailag jólfejlett, de együgyű rögbi-sztár, aki ráadásul elkényeztetett és gazdag, felemlegeti, hogy a húgát örökbe fogadták, és képmutatóan vallásos... majd szép lassan kiderül, hogy egyáltalán nem képmutató, sőt ő az egyetlen őszinte és jóindulatú figura az egész filmben, és végül már szívből sajnáljuk, hogy az élet olyan, hogy az ilyen naiv emberből, aki nem szavaz magára az elnökválasztáson, nem is lehet elnök.
Ez egyébként Alexander Payne (a rendező) nagy trükkje: pl. a "Schmidt története"-ben is eljátssza velünk ugyanezt: Schmidt keresztülutazza az országot csak azért, hogy a lánya esküvőjét megakadályozza, és csak lassan adagolva derül ki, hogy igazából a lánya a szar fej és a leendő férj a jófej.

Poén: nemcsak a gimnazista statiszták voltak igaziak, hanem a gondnok is!:
www.imdb.com/name/nm0625561/bio

When Tracy rips up the posters of Paul in the school hallway, the theme form Navajo Joe (1966) (which was also used at the end of Kill Bill: Vol. 2 (2004)) plays in the background.

Az film előzetese olyan, hogy akkor vicces, ha magát a filmet már láttad:
www.youtube.com/watch

Szólj hozzá!

Címkék: vallás fekete szatíra trivia kontraszelekció orromnálfogvavezet tinikomédia elidegenítő regényből elkúrtfilmcím.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr41433807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása