HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Judd Apatow

2008.04.30. 08:26 Bazsa_a_filmkritikus


www.imdb.com/name/nm0031976/

Ő és a szűk baráti köre jóformán monopolizálták a filmvígjáték-ipart az utóbbi években: A 40 éves szűz, Felkoppintva, Superbad, Lepattintva. Nevezzük ezeket mondjuk újhullámos komédiáknak: minden egyes alkalommal kellemes meglepetésként ér a low-concept témaválasztás és történetvezetés, az olcsó poénok helyett a jellemkomikumra alapuló humor, az emberközeli (és sokszor improvizatív) színészi játék.

Nem azt akarom mondani, hogy Judd Apatow egy filmkészítő zseni, hanem azt, hogy nagyon tehetségesen használja ki, hogy az eladható műfaji film határain belül is milyen sokat lehet igazi emberi problémákról mesélni. És hogy nemcsak eszképista romantikus komédiákra vevő az amerikai közönség, hanem olyanokra is, amiben a saját gyengeségeivel találkozik. Szisztematikusan végig lett véve ezekben a filmekben mindaz, amitől a férfilélek reszket: pubertáskor, szakítás, apaság, sorolhatnám. Még pszichológiai szakkifejezést is tanultam: "Separation Anxiety".

Van egy homályos érzésem még ezekkel a filmekkel kapcsolatban: hogy még jobbak, mint amilyennek én látom őket. Ugyanis a szinkronizálás tökre elront valamit, a poénokat viszont nem mindig értettem angolul,  és sok az utalás amerikai tévéműsorokra, sőt viselkedésformákra és úgy általában az ottani kultúrára, amit vagy értünk vagy nem, de biztos nem olyan jóízűen nevetünk rajta, mint ők. Ezért aztán nem merlek elküldeni a moziba, kedves olvasó, szerintem ezeket a filmeket arra teremtették, hogy DVD-n nézd őket.

És van még két dolog, ami miatt úgy lehet szeretni ezeket a filmeket, mint az Edgar Wright-Simon Pegg-Nick Frost-féléket: az alábbi Youtube, imdb, Rotten Tomatoes-cunamiból asszem kiderül, hogy mi ez a két dolog.

Knocked up:

This is a picture that refuses to fetishize either the ability to conceive or the significance of our place in the universe once we've done so.

Movie connections (elképesztő hosszú lista!):
www.imdb.com/title/tt0478311/movieconnections

Trivia: Leslie Mann és Judd Apatow lányai játsszák a filmbeli kislányokat, és a szülőorvosokkal kapcsolatos poénok közül sokat a saját kálváriájukból vettek. Ben barátai mind a saját nevükön szerepelnek a filmben.

Doorman scene:
www.youtube.com/watch


Superbad:

What's most memorable, most striking about Superbad is the canny evocation of male friendship in all its richness and complexity.

Trivia: A filmet Seth Rogen (aki amúgy a Knocked up főszereplője) és Evan Goldberg kezdték 13 évesen írni, de mire elkészült a film, kiöregedtek Seth és Evan szerepéből. Seth szerepét bevalottan azért bízták Jonah Hillre, mert "jó haver". A filmbeli péniszrajzokat David Goldberg, Evan testvére készítette.

McLovin interjú (ő a kedvencem, kiköpött Vass Norbi!)
www.youtube.com/watch

Forgetting Sarah Marshall:

Like its predecessors, "Forgetting Sarah Marshall" is a smart comedy that trades on social embarrassment and shows love from the standpoint of male insecurity.

Trivia: A film főszereplője Jason Segel írta a forgatókönyvet. Ő is szakított  már meztelenül és írt Drakula-báb-rockoperát. A zseniális vacsorajelenetben végig Sarah Marshallt szívatják a béna telefonos thrillere miatt: Kristen Bell tényleg szerepelt a Pulse c. filmben.

A filmelőzetes korhatáros változata:
www.youtube.com/watch

The 40 year old virgin:

Még nem láttam, de a trailer végén van egy állati jó csajozós szöveg:
www.youtube.com/watch

Szólj hozzá!

Címkék: trivia tinikomédia happyend átélhető kismester

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr74448136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása