HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Isten hozta, Mr. ...

2008.05.09. 01:13 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

Tudnotok kell, hogy amikor lefektettem ennek a blognak az alapelveit, elhatároztam, hogy mindig a magyar filmcím lesz a bejegyzés címe is. Nem tudom, hogy pontosan mi motivált erre, talán az, hogy az odeon.hu -n így könnyebb megtalálni. Na most ez nem érv, ugyanis
www.odeon.hu/kat.phtml
Az elhatározásomhoz továbbra is ragaszkodom, de azért bevezettem egy új címkét.

A "Being there" egy 1979-ben készült amerikai film, 125 perc hosszú, a főszereplő Peter Sellers, ez az utolsó nagy szerepe. Ő maga bulizta ki, hogy filmfeldolgozás készüljön Jerzy Kosinky regényéből, évekig kellett várnia az elkészítésével.

Nehéz bekategorizálni ezt a filmet, az imdb szerint Drama/Comedy, de pont az a lényeg, hogy a film teljesen saját hangnemet teremett magának, amiben bámulatos következetességgel játszik az elejétől a végéig. Tényleg képtelenség eldönteni, hogy egy komótos tempóban elmondott viccet látunk-e vagy pedig egy szívszorítóan nyomasztó esszét arról, hogy "az élet csak egy tudatállapot".

A filmelőzetes nem igazán jól adja vissza a film mélységeit, viszont a slusszpoén sokat elárul a kor politikai légköréről:
www.youtube.com/watch

Igazából Judd Apatow miatt jutott eszembe újranézni ezt a filmet:
www.rottentomatoes.com/news/1716409/


Utána:

tévedések vígjátéka

Richard Strauss: Also sprach Zarathustra (ez a 2001 Űrodüsszeia zenéje is)

Turing-teszt:

Roger Ebert írja: The classic test of Artificial Intelligence has been: Can a computer be programmed to conduct a conversation that seems human to another human? "Being There'' is a film about a man whose mind works like a rudimentary A.I. program.
Neve is van ám ennek a tesztnek:en.wikipedia.org/wiki/Turing_test
Az Észjárások c. könyben ír Mérő László egy 1966-ban készült ELIZA nevű számítógépes programról, akivel társalogni lehetett: "Csak a legfontosabb szabályt hagytuk ki: ha a partner szövege egyetlenegy mintához sem illeszkedik. Ha az ELIZA semmiféle támpontot nem tud találni, amelyből kiindulva felépíthetné a válaszát, akkor [...] egyszerűen annyit mond, hogy "Értem"." :-)

Jézus:

Pelikán József, Candide, Forrest Gump

blank canvas, mindenki (Ben, Eve, a tévénézők) azt fest rá, amit akar, mindenki azt látta bele, ami hiányzott az életéből. Ezek az emberek tényleg megválatásra vágytak, Chancenek elég volt ott lennie (being there).

Chance sohasem hazudott magáról

It has been suggested that Kozinski named the character of Chance after a teacher of transcendental meditation he had met at the local TM Center in Cambridge, Massachusetts, named Jerry Jarvis, who resembled the calm and simple manner of Chance Gardiner. The TM Center was located at the corner of Chancey and Garden streets.

Összeesküvés-elméletek:

The Biltmore House and Estate is the largest private residence in the United States (itt forgatták a filmet)
FBI, CIA, szabadkőművesek: www.youtube.com/watch (SPOILER!)
A filmet belengi az összesküvéselméletek nyomasztó légköre:

Despite Sellers' repeated requests, the producers would not remove the out-takes from the version they submitted to Cannes.
Itt a végefőcím a bakikkal:www.youtube.com/watch

Outtakes like these being shown in a major Hollywood production were very rare at the time.

Peter Sellers was nominated for the Oscar for Best Actor. Some said the reason Sellers lost was because of the outtakes at the very end of the movie as the credits are rolling. Sellers himself later said the outtakes "broke the spell" of the movie.

Befejezés:

So what does it show us? It shows us Chance doing something that is primarily associated with only one other figure in human history. What are we to assume? That Chance is a Christ figure? That the wisdom of great leaders only has the appearance of meaning? That we find in politics and religion whatever we seek? That like the Road Runner (who also defies gravity) he will not sink until he understands his dilemma?

Trivia: A film befejező jelenete véletlenül pattant ki a rendező fejéből filmforgatás közben:
Originally there was a different last shot planned for the funeral sequence at the end of the film. Director Hal Ashby was chatting with another director one day about filming when he commented how well everything was going. "It's like walking on air," he said, then suddenly was struck with a thought. He changed the last shot to the one that appears now in the movie.

The inscription "Life is a state of mind" is on Rand's tomb and also serves as the last line in the movie. These words were also inscribed on Sellers' own tomb, when he died a year after the movie was released.

Szólj hozzá!

Címkék: vallás trivia logikus kontraszelekció zarathustra regényből elkúrtfilmcím.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr77460811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása