HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Vérző olaj

2008.02.18. 07:46 Bazsa_a_filmkritikus

Before:

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

www.rottentomatoes.com/m/there_will_be_blood/www.port.hu/pls/fi/films.film_page

A film két és fél órás, de nem tűnt olyan hosszúnak: feszülten ültem végig a hegedűk jajveszékelését hallgatva, vártam a film baljóslatú címében ígért vérre, és a vége előtt nem sokkal még úgy éreztem, hogy kevesebbet adott a film, mint amennyit ígért, de aztán a végén kamatostul kaptam meg, amire vártam. Nem tudom, hogy másoknak hogy tetszene, mert nekem is csak hajszál híján tetszett. Ajánlom azoknak, akik nem bánják, ha egy film főhőse mizantróp, a mellékszereplők képmutató hernyók, a történet tanulsága pedig kábé az, hogy a nyugati civilizáció önmagát pusztítja el, mondjuk például olyanoknak ajánlom, akiknek tetszett a Dogville. De a port.hu-s trailerből talán az is látszik, hogy Daniel-Day Lewis és Paul Dano mennyire szuggesztívek... a néző szinte várja, hogy mikor jön már a következő extatikus prédikáció vagy dühroham.

After:

Érdekes adalék, hogy az a titokzatosság, ami abból adódik, hogy Paul és Eli Sunday-t ugyanaz a színész játssza, igazából az improvizatív casting miatt van:

www.imdb.com/title/tt0469494/faq#.2.1.1

Nem túl közhelyes a film antikapitalista és antiklerikális üzenete? Ahogy Eli és Daniel rivalizálnak, de mégis egymásra vannak utalva, ahogy megalázkodnak egymás előtt, csak hogy tovább uralkodhassanak? Igen, és túlzó is és túlstilizált is és szájbarágós is ez az allegória. De mégis, nagyon frappánsan csinált sztorit ahhoz az igazsághoz, amit a The Corporation c. filmől ismerünk: a kapitalista világban nemhogy az erősebb győz, de a szociodarwinista kontraszelekció kifejezetten azokat juttatja hatalomhoz, akik betegesen vágynak rá, és bármire hajlandóak a győzelemért.

Szólj hozzá!

Címkék: vallás fekete trivia kontraszelekció elidegenítő regényből akcentus methodacting

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr69343691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása