HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Vágy és vezeklés

2008.02.25. 09:30 Bazsa_a_filmkritikus

Én nem értem ezeket a kritikusokat:

www.port.hu/pls/fi/films.film_page

www.rottentomatoes.com/m/atonement/

Azt hiszem azért okozott csalódást, mert sokkal regényesebb, fordulatosabb történetet vártam, de a film második felében lényegében már nem is változik meg semmi a szereplők lelkében és kapcsolataiban, persze elvileg ez lenne a lényeg, hogy egy csók, egy levél, egy félreértés (hazugság ?) is úgy pecsételheti meg az ember sorsát, mint egy világháború, de ahogy a film közepe táján mondja Robbie Ceciliának: "But if all we have rests on a few moments in the library three and a half years ago, then I'm not sure...", szóval én sem vagyok biztos benne, hogy ennyi elég egy 130 perces filmhez. Sőt, inkább úgy mondom, a film második órája egyszerűen unalmas. Meg vártam még azt az élményt, hogy az orromnál fogva vezetnek, mert egy tinédzser szemével látom a történetet, és utána kiderül, hogy igazából nem is úgy volt, szóval valami detektívregénybefejezés-szerű katarzist, de ez sem sikerült olyan jól, mint a szökőkutas jelenet.

Viszont James McAvoy, Saoirse Ronan, Vanessa Redgave elviszik a filmet, van néhány igazán egyedi atmoszférájú jelenet, és még valami: a zörejek (nemcsak az írógép, a légyzümmögés, labdapattogás, lámpakapcsoló-kattanás), ahogy zenévé állnak össze...nem tudom, hogy ez a "best sound editing" vagy "best sound mixing" katagóriája-e, mindenesetre egyikben sem jelölték Oscarra, pedig ezeket megérdemelné.

Szóval azok a bizonyos egyedi atmoszférájú jelenetek (amik nem is viszik igazán előre a történetet):

 A Dunkirk-i tablókép...nem mintha ez az operatőr találta volna fel a fedőre a kúpot: "Az ember gyermeke" is bővelkedik a bravúrosan hosszú snittekben:

www.youtube.com/watch

Meg itt van ez is:

zsfilm.blog.hu/2008/01/02/tony_jaa_steadicam_akcio#more281547

Inkább attól szép az evakuálásra várakozó katonákat bemutató jelenet
en.wikipedia.org/wiki/Dunkirk_evacuation
mert a háborús filmes konvenciókkal szembemenve egy békés és tulajdonképpen vidám hadsereg bemutatásával érzékelteti azt, amit amúgy minél sokkolóbb módon szoktak.

A másik egyedi atmoszférájú jelenet: Brionny a koponyasérült francia katonával beszélget, aki a menyasszonyának hiszi. Ennyi jutott szerelemből a sok vezeklés közepette szegény Brionnynak, akinek a fejében éveken/évtizedeken keresztül egy másik emberpár járt.

Brionny egy kicsit ilyen:
www.youtube.com/watch

1 komment

Címkék: fekete quimby unalmas persze melodráma regényből álomszerű

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr56353421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazsa_a_filmkritikus 2008.02.25. 09:38:28

Wow! Igazán egyedi atmoszférájú ez a Mansun-klip!
süti beállítások módosítása