HTML

Az álom tudománya

Ha látok mostanában egy filmet, írok róla egy bejegyzést. Általában két részből áll: az egyiket a film megnézése előtt olvasd, a másikat utána. Spoilerek csak a másodikban lesznek. Kattints a címkékre, ha látni akarod, hogy még melyik film átélhető, elidegenítő, unalmas, stb

Friss topikok

  • gregaba: nem épp mai a blogod, de tetszik, jók a szövegeid... amúgy mi x éve ismertük egymást. csaó, Grego... (2011.07.18. 22:51) (500) days of summer
  • cs_: zseniális film (2010.04.23. 20:30) Tavaly Marienbadban
  • Bazsa_a_filmkritikus: @phalacrocorax: hajtás után. talán. phalacrocraxgraculus.blog.hu/2008/06/07/egyetert (2009.01.02. 08:46) Mi volt a legjobb film, amit idén láttál?
  • laico: plágium lesz az, plágium (2008.10.22. 01:08) Zuhanás
  • Bazsa_a_filmkritikus: Nem tetszett a fejfájás-csillapító por, az ugató bennszülöttek, a Passió-szerű korbácsolás, a fürd... (2008.10.15. 23:28) Az ajánlat

Ádám almái

2008.03.25. 09:54 Bazsa_a_filmkritikus

Előtte:

www.est.hu/film/13517/adam_almai_adams_aebler__2005/ro409

Anders Thomas Jensen nevét azért nem ismertem, mert a forgatókönyvírók neveit nem szokás megjegyezni, pedig csak úgy ontja magából őket: pl. Wilbur öngyilkos akar lenni, Testvéred feleségét, Esküvő után... talán a sok melodráma után jól esett neki egy igen gonosz humorú fekete komédiát rendeznie, és így született az Ádám almái. Bár a műfaji besorolás nem ilyen egyszerű, hiszen a maga kifacsart módján mégiscsak egy, a gondviselésbe vetett hit próbájáról szóló parabolát kap, aki elmegy a Cirkóba megnézni. Sőt, olyan szintű blaszfémia van benne, amihez már teológiai előismeretek szükségesek: ha a könnyebb végéről akarod megfogni a dolgot, ne Jób könyvét olvasd el  a filmnézés előtt, hanem csak ezt nézd meg:

www.youtube.com/watch

Szóval valahol a komolytalanság és komolyság határán lavíroz a film, úgyhogy nem mondom, hogy kötelező lenne mélyen belegondolni az üzenetébe, de azért egyész jól kidolgozott történetszálak szólnak itt az öncsalás és hit kapcsolatáról, a fasizmusról, és a pro-life/pro-choice kérdésről is.

Némileg rontott a filmélményen a slendrián időzítésű feliratozás, sőt néha az a gyanúm támadt, hogy a fordító nem értette, hogy mit mondanak a szereplők és csak odakamuzott valamit.

Utána:

Csak amikor rákerestem, jöttem rá, hogy a luciferi gonoszságú Adamot játszó Ulrich Thomasent láttam én már több filmben is, csak hajjal!

Sejthettem volna előre, és nem csak a forgatókönyvíró melodrámai vénája, hanem az Amerikai história X miatt is, hogy jellemfejlődés lesz a film vége, de ennek ellenére mégis meglepett, és fekete komédiához méltatlanul magasztos érzéseket keltett bennem! Kicsit furcsa is, hogy egy ilyen cinikus film végén úgy haraptam rá a happy end-re, mint egy falat almáspitére, de úgy látszik, hogy Jób könyvének a dramaturgiája nagyonis működőképes.

Szólj hozzá!

Címkék: vallás fekete szatíra trivia melodráma elidegenítő happyend

A bejegyzés trackback címe:

https://azalomtudomanya.blog.hu/api/trackback/id/tr48395547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása